189 Hangleton Way

Hangleton Way, Hove
Client: Southern Housing Group
Scale: 23 apartments & 10 houses
Status: Planning approved

We gained planning approval to demolish a derelict former public house and erect a four storey apartment block alongside 10 new houses to provide 33 new homes. The scheme meets the council’s target of providing 40% affordable housing.

The apartment block comprises of four storeys accommodating 23 flats. The lower ground floor includes a generous community space, bin storage and bike storage. The flats are a mix of one and two bedroom flats which all match or exceed the national space standard and benefit from a terrace, built in storage, and allocated off street parking space. Appropriate screening has been designed by the landscape architect, Nicholas Dexter Studios, to ensure minimal overlook between houses and flats.

10 new houses will be also be built; four 2B4P dwellings and six 3B5P dwellings. All houses benefit from built in storage and have generous living space suitable for families with each house having a rear amenity space and rear access. Bin stores are proposed towards the front of the properties alongside space for off street parking.

The buildings are primarily composed of sand coloured brick with patterned header and recessed brick features. Teal glazed brick accents emulate the roof of the former public house on site.

We worked with Nicholas Dexter Studio to design landscaping that enhances local biodiversity and improves the current street scene. This will be achieved by planting over 50 new trees which are mostly located around the site boundary to soften the relationship with the neighbouring properties. There are 3 triangular areas at each corner of the site which will be underplanted with a mix of native plants and wildflower meadow species to attract birds, bees and insects.

Elevations by Yelo Architects, 3D renders by Nicholas Dexter Studio